Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-05-04@23:05:50 GMT

سیاست سوخت ِ «نه سیخ بسوزه نه کباب» اروپایی!

تاریخ انتشار: ۴ تیر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۳۹۸۴۴۵

سیاست سوخت ِ «نه سیخ بسوزه نه کباب» اروپایی!

رویکرد اتحادیه اروپایی در نوع تعامل با ایران و متحد آمریکایی‌اش در چند سال اخیر و به‌ویژه پس از خروج یکطرفه واشنگتن از توافق‌نامه هسته ای برجام (۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷) را شاید بتوان در قالب این ضرب المثل کوتاه بیان کرد؛ «نه سیخ بسوزه نه کباب!».

اصغر زارعی کارشناس مسائل سیاسی

رویکرد اتحادیه اروپایی در نوع تعامل با ایران و متحد آمریکایی‌اش در چند سال اخیر و به‌ویژه پس از خروج یکطرفه واشنگتن از توافق‌نامه هسته ای برجام (۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷) را شاید بتوان در قالب این ضرب المثل کوتاه بیان کرد؛ «نه سیخ بسوزه نه کباب!».

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اتحادیه با وجود مشاهده خروج بی پروای دولت ترامپ از این توافق و سپس اعمال تحریم‌های ضد ایرانی، چشمانش را بسته و تنها به ابراز نگرانی خشک و خالی درباره این موضوع بسنده کرد. در مقابل این به خواب زدگی برابر بی قانونی ترامپ، اروپا همزمان تمام تلاش خود را بر حفظ روابط حداقلی با تهران در قالب برجام متمرکز کرد. یکی به نعل و یکی به میخ زدن اتحادیه در رابطه با واشنگتن و تهران دارای سابقه است. به‌طور نمونه اتحادیه که پس از خروج کاخ سفید از برجام برای موضع‌گیری جدی برابر این اقدام تحت فشار بین‌المللی قرار داشت، در آن هنگام به بازی دوگانه ای روی آورد و از کانال مالی خود برای آسان کردن تجارت با کشورمان موسوم به اینستکس رونمایی کرد. از تاریخ هفتم تیر۱۳۹۸ با اعلام سید عباس عراقچی سازوکار مالی اینستکس عملیاتی شد و اکنون با گذشت نزدیک یک سال از این واقعه، حجم مبادلات تجاری انجام شده از طریق این کانال تقریباً صفر است و نمادین بودن این حرکت اروپایی بر همگان آشکار شد.

رویکرد نه سیخ بسوزه نه کباب اروپایی به ظاهر هنوز هم برای کشورهای عضو اتحادیه، اصل مهمی محسوب می شود؛ البته با چرخشی آشکارتر به سوی متحد دیرین یعنی واشنگتن. همین چند روز پیش بود که آژانس انرژی اتمی تحت القاعات رژیم صهیونیستی و به منظور ثابت کردن نوکری خود به یانکی ها و با میدان‌داری سه کشور انگلیس، فرانسه و آلمان ضمن متهم کردن کشورمان به همکاری نکردن با این نهاد، قطعنامه ای ضد ایرانی را به تصویب رساند. نقش دول اروپایی در تصویب این قطعنامه بر همگان آشکار بود، اما وزیران خارجه سه کشور یاد شده دو روز پیش با انتشار بیانیه‌ای مشترک اعلام کردند: ما به انجام کامل قطعنامه ۲۲۳۱ و برجام متعهد هستیم! ما خواستار آن هستیم که تحریم‌های اتحادیه اروپا در حوزه صادرات تسلیحات متعارف و فناوری موشکی به ایران، تا سال ۲۰۲۳، سر جای خود باقی بماند. این همان رویکردی است که اروپا از دو سال پیش در رابطه با کشورمان در پیش گرفته؛ از یک سو خود را شریک برجامی ایران خوانده و بر پایبندی کشورمان بر این توافق تأکید دارد و از سوی دیگر در پشت پرده با مقامات کاخ سفید برای اعمال فشار بیشتر بر تهران ضد و بند می کند.

بروکسل البته برای این همراهی با یانکی‌ها دلیل دارد؛ وابستگی امنیتی و اقتصادی به ارباب بزرگ. این حقیقتی است که رئیس جمهوری فرانسه هم به آن اذعان دارد. «امانوئل مکرون» روز یکشنبه- ۲۵ خرداد- با اشاره به این موضوع گفت: اروپا باید وابستگی خود به آمریکا را کمتر کند و برای تحقق این هدف تلاش ‌کند. اروپای پس از جنگ دوم جهانی تاکنون با پشت سر گذراندن فراز و نشیب‌های مختلف هنوز خود را به آتلانتسیسم یا آتلانتیک گرایی متعهد می‌داند و از لحاظ امنیتی مانند گذشته این ایده در قالب ناتو وجود دارد که اگر آمریکا نباشد، قاره اروپا امنیت ندارد. این رویکرد در حوزه اقتصادی هم به چشم می‌خورد و با وجود اظهارات گزنده ترامپ در زیر سؤال بردن ماهیت اتحادیه، پیمان ناتو و وضع عوارض تجاری بر کالاهای اروپا، آن‌ها جزو شرکای اقتصادی مهم یکدیگر محسوب می شوند. اروپا حتی اگر از رویکردهای جنجال ساز رئیس جمهوری آمریکا دلی خوشی نداشته باشد، اما قطعاً علاقه‌ای به مخالفت جدی با اقدام‌های چالش برانگیز ترامپ به‌ویژه در موضوع تقابل با ایران نخواهد داشت. اروپا خود را وام‌دار یانکی‌ها می‌داند. این مسئله‌ای است که رهبر انقلاب بارها بر آن تأکید کرده‌اند و با اشاره به همبستگی ذاتی غرب، اروپایی ها را هم مانند مقامات آمریکایی غیر قابل اعتماد دانستند. این حقیقتی آشکار است و حال بر تصمیم‌گیران عرصه سیاست خارجی ما واجب است مقابل این دوز و کلک بازی اروپا ایستاده و با اتخاذ موضع ملی واحد و محکم در مقابل این دورویی اتحادیه بایستند.

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: اروپا برجام

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۳۹۸۴۴۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رشد ۳۰ درصدی تجارت ایران و اتحادیه اروپا

جدیدترین آمار منتشر شده از سوی مرکز آمار اروپا (یورو استات) نشان می‌دهد تجارت ایران و ۲۷ عضو اتحادیه اروپا در دو ماهه نخست سال جاری میلادی به ۸۴۷ میلیون یورو رسیده است.

مبادلات ایران و اتحادیه اروپا در دو ماهه نخست ۲۰۲۴ نسبت به مدت مشابه سال قبل ۸ درصد افزایش داشته است. در ماه‌های ژانویه و فوریه سال قبل ۷۸۰ میلیون یورو کالا بین دو طرف مبادله شده بود.

بر اساس این گزارش واردات اتحادیه اروپا از ایران در دو ماهه نخست ۲۰۲۴ با افزایش ۳ درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل مواجه شده و به ۱۴۴ میلیون یورو رسیده است. در ماه‌های ژانویه و فوریه سال قبل ۱۳۹ میلیون یورو کالا از ایران توسط کشور‌های اروپایی وارد شده بود.

صادرات اتحادیه اروپا به ایران در ماه‌های ژانویه و فوریه امسال نیز ۹ درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش یافته و به ۷۰۳ میلیون یورو رسیده است. اتحادیه اروپا در دوماهه نخست سال قبل ۶۴۱ میلیون یورو کالا به ایران صادر کرده بود.

جهش ۴۶ درصدی صادرات آلمان به ایران در فوریه ۲۰۲۴

بر اساس این گزارش تجارت ایران و اروپا در دومین ماه سال جاری میلادی رشد قابل توجه ۳۰ درصدی داشته و از ۳۵۸ میلیون یورو در فوریه سال ۲۰۲۳ به ۴۶۸ میلیون یورو در فوریه ۲۰۲۴ رسیده است.

صادرات اروپا به ایران در فوریه امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل با افزایش ۳۲ درصدی مواجه شده و به ۳۹۲ میلیون یورو رسیده است. صادرات اروپا به ایران در فوریه سال قبل ۲۹۷ میلیون یورو گزارش شده بود.

صادرات آلمان به ایران در فوریه امسال ۴۶ درصد رشد کرده و به ۱۴۱ میلیون یورو بالغ شده است. صادرات فرانسه به ایران نیز با ۳۷ درصد رشد به ۳۳ میلیون یورو و صادرات ایتالیا با کاهش ۶ درصدی به ۴۲ میلیون یورو رسیده است.

صادرات رومانی به ایران ۲۲ برابر شد

اما صادرات رومانی به ایران در فوریه ۲۰۲۴ نسبت به مدت مشابه سال قبل ۲۲ برابر شده و از ۲.۵ میلیون یورو در فوریه سال قبل به ۵۷ میلیون یورو در فوریه امسال افزایش یافته است.

واردات اتحادیه اروپا از ایران نیز در فوریه ۲۰۲۴ با رشد ۲۴ درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل به ۷۶ میلیون یورو رسیده است. این رقم برای فوریه سال ۲۰۲۳ بالغ بر ۶۱ میلیون یورو اعلام شده بود.

واردات ایتالیا از ایران ۲ برابر شد

واردات آلمان از ایران در فوریه امسال تغییر محسوسی نداشته و در سطح ۱۹ میلیون دلار باقی مانده است. اما واردات اسپانیا از ایران با رشد ۶۶ درصدی مواجه شده و به ۹.۳ میلیون یورو رسیده است. واردات ایتالیا از ایران نیز ۹۶ درصد رشد کرده و به ۲۶.۱ میلیون یورو افزایش یافته است. ایتالیا در فوریه سال قبل ۱۳.۳ میلیون یورو کالا از ایران وارد کرده بود.

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی صنعت ، تجارت و کشاورزی

دیگر خبرها

  • اتحادیه اروپا تحقیقات جدیدی را در مورد سیاست‌های انتخاباتی متا آغاز خواهد کرد
  • مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا: اسرائیل خاورمیانه را دچار بدترین چرخه خشونت کرده است/ تلاش‌ها برای راه حل دو دولتی باید افزایش یابد
  • اذعان بورل به از دست رفتن قدرت آمریکا
  • زاخارووا: اظهارات بورل یک اعتراف بزرگ و راه تحقق صلح است
  • رشد ۳۰ درصدی تجارت ایران و اتحادیه اروپا
  • بورل: موجودیت اوکراین به غرب وابسته است
  • بورل: هیچ همبستگی میان اروپا درباره روسیه وجود ندارد
  • چالش های اتحادیه اروپا در خاورمیانه چیست؟/ نگاه بروکسل به پرونده هسته ای ایران با اسرائیل متفاوت است/ اتحادیه اروپا می تواند با ایران در مقابله با تهدیدهای مشترک همکاری کند
  • چالش سخت آرسنال برای حفظ یکی از بهترین استعدادهای آکادمی‌اش
  • آلمان: اروپا باید به یک اتحادیه امنیتی تبدیل شود